Президентът откри паметна плоча на Левски в Родопите

194

На 6 септември, 135 години след Съединението на България, президентът Румен Радев пристигна в родопското село Брестовица. Там беше представена въстановката пред Влаховата къща, която пресъздаде посрещането и укриването в нея на Васил Левски.

След това Президентът откри паметна плоча на Апостола на свободата.

В своето слово, Румен Радев отбеляза: „В нашия исторически път има събития, които единствено добавят смисъл в годините към отстояването на нашата национална идентичност, към съкровения стремеж на българския народ към свобода, справедливост, равенство пред закона. „, предаде БТА.

135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата на родината, припомни държавният глава. Според него това събитие не е било дело на външни сили, на висока дипломация, на политически пазарлък. Това, по думите му, е било народно дело, победа на българския характер и свободолюбие. Това е било дело на шепа храбреци, нарекли себе си авантюристи, зад чиято дързост, според Радев, да предизвикат великите сили и установения ред, да изправят гордо глава, да възстановят една историческа несправедливост, застава като стена целият български народ. Дори политиците в онези славни дни успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ, каза още Радев.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама