В навечерието сме на Съединението на България. Тържествата започнаха

77

Още днес с ритуал на Войнишкия паметник в Търговище отбелязаха 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Пред монумента директорът на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева припомни историческите събития, довели до Съединението, предаде БТА.

Венци бяха положени от името на кмета Дарин Димитров, евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Ева Майдел и Емил Радев, народния представител Венка Стоянова, областния управител Митко Стайков и други.

В Търговище Войнишкият паметник е монтиран през 1939 г. Той е дело на скулптора Любомир Далчев. Монументът представлява бронзови фигури на подофицер и войник в устрем върху бетон, облицован с червен варовик, на чийто стени са прикрепени метални релефи, представящи важни сражения от войните и надпис: „Вечна слава на падналите за Родината“. Паметникът години наред е място за почит и преклонение на търговищенци към делата на предците в името на род и родина.

В утрешния празничен 6 септември от 9.30 ч. до 13.00 ч. отворено за безплатни посещения ще бъде Славейковото училище – част от музейния комплекс. Също на 6 септември, но вечерта от 19.00 ч., ще се проведе хоротека пред Драматичния театър в центъра на града. Инициативата е на клуба за народни танци „Дръж се, земльо!“.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама