Министерството на туризма ще подкрепи проект „Дестинация България“

49

Представители на Бургаската регионална туристическа камара и Националното сдружение „Случаен превоз“ представиха пред вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова пилотен проект „Дестинация България“

Идеята е да се популяризира културно-историческото наследство и природните дадености на регионите чрез стимулиране и развитие на местния туризъм.

Планът предвижда разработване на местни едно-, дву и тридневни туристически пакети за отделните региони на страната, които да бъдат разпространявани чрез туроператори и туристически агенти.

Вицепремиерът приветства идеята и поясни, че е важно да бъдат разработвани различни инициативи, които да подпомогнат разширяването крилата на сезона и комбинирането на различни видове туристически продукти. И добави, че именно с тази цел днес Министерството на туризма започна излъчването на рекламни клипове за популяризирането на малко познати обекти.

Снимка: Министерство на туризма

Тя представи данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), според които в местата за настаняване в област Бургас за периода 1 юни – 22 август 2020 г. са пренощували 639 хил. туриста. От тях българските туристи са над 452 хил., а чуждестранните туристи – 186 хил. Министърът коментира, че се наблюдава лек ръст на българските туристи в област Бургас за летния сезон до момента, а спадът на чуждестранните туристи в областта е много сериозен – около 80%.

Снимка: Министерство на туризма

На срещата с министър Николова туристическата камара в Бургас предложи и пакет от мерки в подкрепа на бранша. Сред тях са:

– назначаване на аташета по туризъм в страните, които са основни туристически пазари;

– привличане на спортни отбори, съвместно с Министерството на младежта и спорта и с БСФС, в периода октомври-декември;

– активна реклама в страните-членки на ЕС;

– ограничаване на сивата икономика чрез изграждане на контролни звена в София, Бургас, Варна, Благоевград;

– участие в туристическите борси за пенсионери, които се провеждат в Германия, Нидерландия и в Скандинавските страни;

– рационално използване на социалните фондове за рехабилитация и балнеолечение.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама