Кратък тест: Подходяща ли е за вас професията, в която се развивате?

109

1. Прибирате се у дома след обичаен работен ден. Променя ли се драстично начинът ви на поведение?

а) Да, напълно. В работата си често се изнервям, което ме прави по-дистанциран от колегите ми. Вкъщи ми трябва известно време, за да се отърся от това и да започна да водя обичайните разговори с близките си.

б) Приемам професионалните си задължения като войник, което ме прави по-дисциплиниран/а и готов/а да реагирам във всяко едно отношение. Стремя се да пренеса част от тези качества и у дома, но без да прекалявам с тях.

в) Не, вкъщи се държа по абсолютно същия начин, както и на работното място.

2. В последните седмици мислили ли сте, че работата ви се е превърнала в рутина и няма какво ново да ви даде?

а) Да, в последно време имам такова усещане.

б) Не, всяка седмица намирам, че има някое умение, което не съм усъвършенствал/а достатъчно добре. Поставям си за цел да го направя, без да забравям колко всъщност може да ми даде индустрията, която съм избрала/а.

в) Не, чувствам се много добре на работното ми място. Само може да ми хареса, ако съм овладял/а задълженията си дотолкова, че да не мога да науча нищо ново.

3. Закриват фирмата, в която работите. Предлагат ви да заемете пост в друга, като продължите да се се развивате в същото професионално поприще, но за по-малка заплата. Ще се съгласите ли или ще продължите да търсите?

а) Ще продължа да търся работно място. Може да ми предложат такова от друга фирма на по-висока заплата. Не държа толкова много да е абсолютно същата професия, а да мога да изпълнявам задълженията си.

б) Ще се съглася, ако компанията предлага шанс за реализация и мотивира амбициозните.

в) Ще се съглася, без да се замислям. Знам, че съм професионалист в работата си и искам да приложа знанията и уменията си.

4. Колко от потенциала си смятате, че използвате в работата си?

а) Не много. Знам, че имам умения, които не усъвършенствам, защото не смятам, че ще са практични за работата ми.

б) Смятам, че не използвам всичкия си потенциал, но с времето ще го разгърна.

в) Всичкия си потенциал. Приемам всеки работен ден като предизвикателство да бъда по-ползотворен/а.

5. Как реагирате, когато някой ви пита каква е професията ви?

а) Не обичам да разказвам за професията си. Отговарям на въпроса, но не продължавам с обяснения.

б) С удоволствие разказвам кратко с какво се занимавам и как мога да се развия в бъдеще.

в) Винаги обяснявам колко много обичам професията си и хората, с които работя.

6. Виждате ли се след пет години занимаващи се със същата професия, но повишени в длъжност?

а) Не, не мисля, че това ще стане за посочения период.

б) Да, определено смятам, че е така. За мен възможността за растеж в една фирма е от основно значение.

в) Да, защото с удоволствие бих поел/а повече отговорности, за да изпълня фирмените цели.

ОТГОВОРИ

Най-много отговори “а

Вие сте избрали професия, която в началото ви е харесвала, но с времето сте осъзнали, че или не ви се удава, или не ви харесва. Затова не си давате прекалено много усилия на работното място, но все пак не го напускате. Може би сте изплашени, че няма да си намерите ново, а може би сте прекалено инатливи, за да се откажете от него. Нищо обаче няма да загубите, ако разгледате обявите за работа. Не попаднете ли на нищо, което смятате, че умеете, изкарайте курс, който да развие определени умения. Ако сте изнервени и недоволни от професията си, просто я сменете.

Най-много отговори “6

За вас професията ви трябва да се превърне в кариера. Затова, ако работата ви не предлага предизвикателства и не ви мотивира подобаваще за усилията ви, това ще намали драстично желанието ви да я изпълнявате. Усетите ли, че не може да развиете потенциала си, е време да се преориентирате. С хъс и желание ще бъдете успешни във всяка област.

Най-много отговори “в

Намерили сте перфектната си професия. Мотивирани сте да изпълнявате работата си не само защото сте оценени от шефовете си, но и защото колегите ви са се превърнали в приятели. Затова работното място е станала втори ви дом. С удоволствие приемате всяка задача, а с лекота я изпълнявате. За вас професията е призвание.

Най-важните умения, за да сте успешни в работата:

1. Да научавате нови неща
В XXI в. най-важното умение е постоянно да се учиш. Както казва писателят Алвин Тофлър, неграмотните днес не са тези, които не знаят да четат или пишат, а тези, които не умеят да се адаптират, придобивайки, а понякога учейки наново умения. Причината е. че с технологичното развитие постоянно се появява нуждата от такива. Служителите трябва да знаят как да се адаптират.

2. Да сте фокусирани
Каквато и да е професията ви, няма как да ви се разминат възходите от добре свършената работа, както и критиките, когато не сте свършили всичко както трябва. Не трябва да приемате и двете прекалено емоционално. Вместо това останете фокусирани над дъготрайните си цели. които искате да постигнете.

3. Да умеете да разговаряте
Колкото и добре да вършите работата си. вербалните ви умения не са за подценяване. Благодарение на начина си на изразяване може да опишете по-ясно какви са проблемите ви на работното място, колко добри са идеите ви и т.н.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама