Протести, арести и ранени след президентските избори в Беларус (ВИДЕО)

55

Броят на задържаните в деня на президентските избори в Беларус, след които избухнаха протести, нарасна до 213 души

Един човек загина, а десетки бяха ранени при снощните протести в Минск срещу резултатите от президентските избори в Беларус, съобщи правозащитната организация „Вясна“, цитирана от Франс прес, предават от Дарик.

Един получи смъртоносна черепно-мозъчна травма, след като бе блъснат от кола. Десетки са ранени и се намират в болница, посочиха още от организацията. Беларуското вътрешно министерство обаче заяви, че няма загинали при протестите, посочва ТАСС.

Броят на задържаните в деня на президентските избори в Беларус, след които избухнаха протести, нарасна до 213 души, съобщи правозащитната организация „Вясна“, цитирана от ТАСС. „Към 10.00 ч. сутринта днес разполагаме с данни за не по-малко от 213 задържани в Беларус вчера“, съобщи организацията и отбеляза, че броят на задържаните може да е и по-голям.

До напрежението се стигна, след като екзитпол на държавната телевизия обяви, че дългогодишният лидер Александър Лукашенко е преизбран за президент. Според данните той получава близо 80% от гласовете. Основната опозиционна кандидатка Светлана Тихановска събира 7 на сто от вота.

Междувременно Тихановска заяви, че отказва да признае официалните резултати, показващи категорична победа за настоящия държавен глава Александър Лукашенко, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Разбира се, че не ги признаваме. Получените от нас данни не съвпадат с официално обявените“, каза тя пред журналисти. Тихановска заяви, че смята себе си за победител, а изборните резултати – за масово фалшифицирани.

Нейни сътрудници казаха, че опозицията е поискала повторно преброяване в някои секции, където е имало проблеми. Опозицията иска също да проведе разговори с беларуските власти за това как да се извърши мирна смяна на властта.

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма до Александър Лукашенко във връзка с победата му на изборите за президент на Беларус, съобщи пресслужбата на Кремъл.

„Разчитам, че Вашата държавна дейност ще спомага за по-нататъшното развитие на взаимноизгодните руско-беларуски отношения във всички области, за задълбочаване на сътрудничеството в рамките на Съюзната държава, засилването на интеграционните процеси в Евразийския икономически съюз и ОНД, а също така на военнополитическите връзки в Организацията на Договора за колективна сигурност“, гласи текстът, цитиран от ТАСС.

Путин изрази увереност, че това несъмнено отговаря на коренните интереси на братските народи на Русия и Беларус.

Видео: Twitter, Doge

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама