Обявиха нов, много рядък симптом на COVID-19

288

Един от много редките симптоми на коронавирус е хълцането. След като е хълцал четири дни, мъж потърсил помощ от лекар. тогава става ясно, че той има коронавирус.

Постоянното хълцане може да се окаже един от редките симптоми, с които се проявява заболяването, предизвикано от новия коронавирус, пише британският в. „Сън“, предава БТА.

Изданието цитира публикация в американското списание „Джърнъл ъв имърджънси медисин“. В него е описан случаятна 62-годишен пациент от Чикаго, който страдал от захарен диабет, хипертония и исхемична болест на сърцето. През месец април той потърсил медицинска помощ заради продължаващо от четири дни непрекъснато хълцане. При това при него не били открити такива основни симптоми на COVID-19 като кашлица, секреция в носа, болки в гърлото и гръдната област, загуба на вкус и обоняние.

При по-подробно изследване пациентът се оказал с повишена температура – 37,3 градуса, а тестът за COVID-19 показал положителен резултат. На рентгеновите му снимки проличало леко потъмняване в белите дробове. След тези анализи хълцащият човек бил настанен в отделение за пациенти с коронавирус, където състоянието му се влошило.

Американецът бил лекуван с антималарийния препарат хидроксихлорохин и след три дни бил изписан в стабилно състояние.

Учените изтъкват, че това е първият случай с продължително хълцане, установен при пациент с COVID-19 и описан в медицината. Те обръщат внимание на лекарите да следят и за други подобни симптоми при пациенти с COVID-19, тъй като коронавирусът не престава да ни изненадва с необичайните си проявления.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама