Доц. Кунчев: Трябва да мислим за дезинфекция на въздуха в затворени помещения

142

„Тъй като Covid-19 е въздушно капкова инфекция и в 90 % от случаите се предава по въздуха, е много важно да се мисли за дезинфекциране на въздуха в затворени помещения, каквито са училищата, например“.

Това съобщи д-р Кунчев по време на медиен уебинар на тема „COVID-19: Ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите”, организиран от Националната пациентска организация организира днес (НПО). По думите на главния държавен здравен инспектор добър вариант са специалните UV лампи и той вече е препоръчан на Министерство на образованието. Но те са по-скъп вариант и най-вероятно няма да може да бъдат подсигурени навсякъде, предава БНР.

По време на уебинара д-р Ангел Кунчев алармира за фалшиви дезинфектанти. По думите му в момента в търговската мрежа има над 100 козметични продукта, които се рекламират като дезинфектанти, но не са такива. Издадено е предписание на производителите им невярната информация да бъде премахната. Има вкл. вносни такива продукти от Турция и от арабския свят, каза д-р Кунчев. Той уточни, че истинските дезинфектанти имат на етикета си номер на разрешителното от Министерство на здравеопазването и дата на издаването му.

Дистанция, дезинфекция и дисциплина – това са трите най-работещи мерки срещу Covid-19, отново потвърдиха д-р Кунчев и колегите му, които участваха в разговора.

Д-р Кунчев отбеляза, че под натиска на пандемията сериозни затруднения изпитват здравните заведения във Видин, Сливен и Ямбол, а вече и в Благоевград и Варна.

Главният държавен здравен инспектор апелира за по-висока лична отговорност, коментирайки че 7 от 10 човека носят маските си под носа или брадичката.

„Формалното изпълнение е незпълнение“, добави д-р Кунчев.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама