Спомен за проф. Драган Бобев – спасителят на стотици детски животи

108

Достолепен човек, изключително прецизен лекар, с много топло отношение към своите пациенти. До последно спасяваше човешки животи

Вчера професор Бобев щеше да навърши 88 години. Наричат го спасителя на стотици детски животи, легендарен педиатър, създател на българската школа в модерния подход за лечение на злокачествени заболявания при най-малките.

Достолепен човек, изключително прецизен лекар, с много топло отношение към своите пациенти. До последно спасяваше човешки животи.

Проф. Драган Бобев: Преживяването е много голямо и трудно би могло да се обясни в рамките на няколко изречения. Една категория символ за лекарите, които работят в тази област това е емоционалната съпричастност, емоционалната ранимост на всички, които работят с деца, които страдат от злокачествени заболявания.

Проф. Добрин Константинов, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ: Ако човек е педиатър, неминуемо трябва да има сърце.

Доц. д-р Боряна Аврамова, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ: Медицината се учи от добри учители и аз имах изключителния късмет да бъда сред учениците на един от най-добрите учители.

Учениците на професор Бобев – днес водещи специалисти в една от най-тежките области на медицината, си спомнят ярко още първите дни на тяхната работа заедно, в която над 30 години ден след ден и случай след случай те се превръщат в лекарски екип с голяма мисия, цитирани от БНТ.

Проф. Драган Бобев: Най-голямото предизвикателство за мен е това да бъда максимално
полезен на децата с онкохематологични заболявания и не само на тях – и на общата педиатрия.

Проф. Добрин Константинов, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ: Може би първото, което някакси от сега веднага се усещаше, беше достойнството. Самочувствието на човек, който знае какво прави и го прави добре, което беше абсолютна истина и като че ли това и на нас успяваше да ни го внуши, не знам колко е подплатено разбира се това, но действително, той успяваше да ни убеди, че това, което правим е най-доброто, което можем да направим и това трябва да е нашата цел – никога да не се отказваме.

Доц. д-р Боряна Аврамова, УМБАЛ „Царица Йоанна’ – ИСУЛ: Лично мен най-много ме е крепяло това, че при децата тези заболявания имат по-добра прогноза.

През години професор Бобев и неговият екип получават много признания за професионалните си успехи. Преди 23 години те правят първата костно-мозъчна трансплантация в България, но никога не спират да търсят най-новите подходи за лечение на малките си пациенти.

Проф. Добрин Константинов, УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ: Ние бяхме в Европа в началото на 90-те години, копирахме всичко ново.

В битката за живот учители и ученици в медицината застават рамо до рамо – с амбицията да бъдат най-добрите, да не спират да търсят новите методи на лечение и с пълна отдаденост да се броят за своите пациенти.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама