След 15 август: Хотелиери и ресторантьори може да затворят обектите си

7621

„Ситуацията в момента в сферата на туризма е доста пъстра, но и неясна. Все пак поздравявам колегите, които събраха кураж и въпреки всички неясноти рискуваха, за да отвориха обектите си“.

Това заяви пред Радио „Фокус“ – Варна Георги Щерев, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/. Той коментира, че анулациите на резервациите продължават предвид данните, които се изнасят по отношение броя на заболелите от Covid-19. Именно по тази причина от бранша настояват да се изнасят данни в проценти на заболелите на база направени тестове за денонощието.

„В нотата, която БХРА изготви, е написано, че нивото е между 4,5 и 5%. Съвсем нормално е когато се правят много тестове да има и много позитивни случаи, но това не означава, че са болни, което е също много важно“, подчерта специалистът.

Георги Щерев допълни, че негови колеги са заявили, че имат намерение да затварят обектите си след 15-ти август.

„Силно се надявам мерките, които обсъдихме с Министерството на туризма да успеят да отворят още пазара. Именно ние сме хората, които можем да даваме идеи в тази насока. Например, могат PCR тестовете за Израел да се дръпнат, защото това е много скъпа услуга там, а и няма необходимост. Здравеопазването им е много добро, имат нисък брой заболели. Направихме грешка и с Украйна, но се надяваме нещата да тръгнат в правилната посока“, каза в заключение Георги Щерев.

По публикацията работи Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама