Темаскал – древна майска церемония по пречистване

476

Темаскал – церемония по пречистване, информират от Портал 12

Това е една от най-древните достигнали до наши дни церемонии. Церемония на завръщане към изначалния източник. Поглед към нас самите и преживяване на задълбочен личен опит, свързан с прераждането от утробата на Майката Земя.

Това е церемония, чиито корени се простират столетия назад в индианските култури и съгласно техните разбирания, символизира завръщането на човек към момента на пораждането на Живота.

Това е съюз на четирите основополагащи стихии – Земя, Огън, Вода и Въздух.

Церемонията се провежда в кръгла, куполна структура, изградена от цимент и камък, затворена от всички страни и разположена на Изток „палатка” (Темаскал), символизираща утробата на Майката Земя. Входът често е нисък, което принуждава участниците да пълзят навън като жест на благоговение на човешкото раждане. На Запад от нея се разполага и запалва свещения Огън, символ на Слънцето, въплащаващ присъствието на самото Сътворение и пораждащата го енергия. В Огъня разпалваме вулканични камъни до степен на пълното им нажежаване. Това е и моментът на вход в Темаскала, онази първа крачка обратно към мястото от което идваме. Нареждаме се в кръг и приветстваме тъмнотата, с която полагаме началото на един друг наш опит и преживяване. Опит, интимен и дълбоко свързващ ни с нашето собствено същество и битие.

Церемонията се открива с молитва и споделяне на намеренията, мантрите и тишината между всички участващи. Чрез тях и в тях, съединяваме в единство четирите основни елемента на живота ни – тяло, сърце, съзнание и дух. Превеждащи ни в пространството на Духа, там където чувстваме връзката с източника, там където сме цялостни.

Темаскал е завръщане в утробата на Майката Земя, възстановяващо връзката между нас, природата и всичко заобикалящо ни. Това е врата към спомена за истинските ни стремежи и цели в този живот. За тези, които се отличават измежду другите и за които е необходимо да носим отговорност и ответственост.

По публикацията работи Илона Маринова.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама