Иран екзекутира свой гражданин обвинен в шпионаж

65

Шпионинът е работил в ползва на американското и израелското разузнаване

Иран екзекутира свой гражданин, обвинен в шпионаж в полза на американското и израелското разузнаване, съобщава „Ройтерс“.

Мъжът е бил арестуван през 2018г. Миналият месец му е било повдигнато обвинение в шпионаж на бившия командир на революционната гвардия Касем Солеймани. Случаят обаче не е свързан с убийството на Солеймани по-рано тази година.

На 3-ти януари удар с американски дрон в Ирак уби Солеймани, ръководител на елитните ирански сили Quds. Вашингтон обвини Солеймани в атаки от страна на иранските милиции срещу американските сили в региона.

Екзекуцията на иранския гражданин се случва в момент, когато в социалните мрежи милиони иранци се обявиха против смъртните присъди на трима мъже, обвинени за участие в антиправителствените протести през ноември 2019г. Кампания премина под хаштага #do_not_execute. Екзекуциите им бяха отменени вчера.

Според правозащитници присъдите на тримата целят сплашване на бъдещи протестиращи.

 

По публикацията работи: Моника Цанкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама