Говорителят на Спешната помощ с подробности за смъртта на младия д-р Стамов

291

Вечерта, преди да поиска линейката, той каза, че много го е страх. И тук искам да уточня, че д-р Юлиян Стамов не иска линейка, защото е в тежко състояние, а за да бъде хоспитализиран и да му бъде направена снимка на белите дробове. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по bTV говорителят на Спешна помощ в София Катя Сунгарска

Близък приятел на д-р Юлиян Стамов от столичната Спешна помощ се свърза с bTV и разказа, че екипът на медика се е отзовал на сигнала без информация, че отива при болен от COVID пациент и без необходимите за такъв случай предпазни средства. Във видео съобщения д-р Стамов споделя с приятеля си, че му е отказана и линейка.

,,На 18-и юли д-р Стамов и още двама колеги отиват на адрес при пациент с кардиологични проблеми. Не знам колко време остават у дома на пациента, но знам, че той след това бива транспортиран във ВМА, където впоследствие издъхва. Направен му е тест за COVID-19, който излиза положителен. Така на 21-ви юли колегите от ВМА ни се обаждат и казват, че резултатът е положителен. Още в същия ден ние се свръзваме със столичното РЗИ и на следващата сутрин в 8.00 часа тримата колеги, отишли на адреса, трябва да дадат проба за коронавирус. Вечерта на 21-ви срещу 22-ри д-р Стамов иска линейка за друго болнично заведение, където да бъде тестван и да му бъде направена снимка на белите дробове“, обясни Сунгарска.

В крайна сметка той успява да убеди своя приятел и колега, който е шофьор на линейка, да го откара в болничното заведение и това става в личен разговор по телефона. На 27-и д-р Стамов се обажда и казва, че антибиотиците не му помагат и той веднага е приет в болнично заведение в среднотежко състояние, сподели още говорителя на столичната Спешна помощ.

Катя Сунгарска категорично отхвърли твърденията, че медиците в София посещават домашни адреси без необходимите предпазни средства.

Всички екипи на Центъра за спешна медицинска помощ са оборудвани с индивидуален шлем, пет маски с висока защита, ръкавици и дезинфектанти. Оборудвани сме с почти всичко, но не разполагаме единствено с бял гащеризон, разясни тя и увери, че след всеки адрес защитните облекла се сменят и изхвърлят в определени контейнери, а линейките винаги се обеззаразяват, когато се връщат от случай на коронавирус.

 

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама