Ново интересно откритие намериха в Перперикон

334

В първата седмица от тазгодишните разкопки на Перперикон екипът на проф. Николай Овчаров е попаднал на монументален комплекс изсечен в скалите и продължен на височина с големи каменни блокове, за който се предполага, че е представлявал голям епископски дворец на епископия Родопи от 4-6 век.

Това съобщи самият професор Овчаров на първата си пресконференция за този археологически сезон. По думите му вече са излезли и първите находки, а именно монети и апликации от същия период.

Монументалният комплекс се намира в западната част на южния квартал на Перперикон, на метри от разкритата преди 5 години ранносредновековна базилика от началото на 6-ти век. Това е и едно от основанията на проф. Овчаров да смята, че първоначалните разкрития на монументалния комплекс представляват част от голям епископски дворец като център на съществуващата през 4-6 век голяма епископия Родопи, упомената в Псевдоепифаниев списък от същия период.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама