Вицепремиерът: Най-тежкият момент на икономическата криза, породена от Covid-19, ще бъде през есента

83

„Най-тежкият момент на икономическата криза, породена от коронавируса, ще бъде през есента“.

Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев, който е на работна среща във Варна. Той посочи, че най-ранния срок, в който България може да очаква допълнително финансиране от ЕС във връзка с кризата от Covid-19 е месец октомври. Вицепремиерът подчерта, че към момента страната ни не е взела никакви средства, като по темата има сериозна интерпретация на фактите.

„Ние работим активно и аз не изключвам възможността да бъдат организирани схеми за подкрепа на безвъзмездна финансова помощ, да има фокусирани инвестиции в сферата на здравеопазването, като след това ще търсим възстановяване на средствата. Към момента всички анализатори дават противоречиви оценки за характера на икономическата криза, която се очертава в глобален мащаб. Коментират се 6-10-15% загуба на БВП тази година, но това, за което са единодушни всички, е че дори да има такъв драстичен спад, то следващата година голяма част от него ще бъде компенсиран. Именно тогава се очаква и връщане към растежа, като очакванията са той да бъде много по-голям от преди. Според мен, най-тежкия момент на икономическата криза породена от коронавируса ще бъде през есента. Именно затова и всички мерки, които разработваме към момента ще продължат колкото време е нужно. Очакванията ми са към края на годината да се върнем по пътя на възстановяването“, каза още Томислав Дончев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама