5 начина да развалите дори най-здравословната храна

45

Често хората погрешно смятат, че се хранят правилно. Но невинаги е така.

1. Неправилни условия на отглеждане
Рибата, пилето, зеленчуците или плодовете могат да станат вредни храни. Рибата е една от най-здравословните храни, тъй като съдържа най-много омега-3 мастни киселини, но в същото време е една от най-замърсените храни.

Поради натрупването на вредни вещества, рибата, уловена в Балтийско море, не се препоръчва на бременни жени и деца. Рибата тон е една от най-замърсените риби. Друга любима, но далеч от най-здравословната риба е сьомгата.

Сьомгата, която се продава в супермаркетите, се отглежда в рибарници с храни , които насърчават бързия растеж. Тези храни са богати на антибиотици и различни хормони. Вместо това изберете риба, уловена в езерцата и тя ще бъде по-малко замърсена, това може да направите, като поръчате от foodpanda, виж повече.

Когато купувате пилешко месо, е необходимо да проверите не само срока на годност, но и да обърнете внимание на условията за отглеждане на птиците. Трябва да се опитате да отглеждате зеленчуци и плодове в градината си или да купувате от местните ферми.
Салатите, доматите и зелето, донесени от чужбина, могат да съдържат пестициди. Така може да се окаже, че скъпите и на пръв поглед здравословни продукти са много вредни за хората.

2. Преварена храна
Всеки продукт има различно време за готвене. Ако готвите прекалено дълго, намалявате количеството на хранителни вещества, витамини и минерали, които съдържа продукта.

Преохладената или неправилно обработена храна става „мъртва“ и безполезна за тялото.
Важно е зеленчуците да се готвят в подсолена вода.

3. Пюре
Здравият човек, който няма проблеми с храносмилането на храна, не само губи много хранителни вещества, като използва пюре, но и се чувства по-малко сит. Дъвченето е важен процес, който не само осигурява усещане за ситост, но и правилно подготвя храносмилателната система.

По-продължителното дъвчене ни помага да постигнем по-бързото насищане, което означава, че ще има по-малко закуски. Хората, които ядат твърди храни, ядат по-малко и им е по-лесно да се отърват от ненужните килограми.

Пюрето е подходящо за кърмачета, деца, юноши и физически активни възрастни, които искат да наддават на тегло. За всички останали дъвченето винаги ще бъде от полза.

За плодов коктейл можете да смелите два банана, две киви и няколко ягоди, но ще се почувствате пълноценни само ако изядете всички тези плодове, без да ги смилате. Смляната храна ни насърчава да ядем повече от храната, която трябва да се дъвче.

4. Пресолени и прекалено подсладени храни

Трудно е да се повярва, че нашите предци са яли храна без никакви добавки, просто са я подправяли с билки. Научихме се да крием вкуса на храната с различни подправки, хранителни добавки и подобрители на вкуса. Захарта и солта са основните врагове на здравословната храна в ежедневието.

Хората вярват, че здравословните храни без захар и сол са безвкусни, но повечето изследвания показват, че всичко зависи от навиците. Можем да ядем минимално солена или подсладена храна и ще е вкусна, просто трябва да променим хранителните си навици.

Обикновено се препоръчва да правите това постепенно, докато най-накрая усетите, че храната ви е почти без сол и захар! Винаги имайте предвид, че при закупуване на храни получавате захар и сол, затова се опитайте да не използвате тези съставки, когато готвите домашна храна.

5. Употребата на сосове

За да подправим салата или месо, често използваме различни сосове. Те добавят допълнителни калории, консерванти, захар и др. Ето защо, ако искате да използвате сосове, е по-добре да ги приготвите у дома, в идеалния случай от плодове или зеленчуци, отглеждани във вашата градина.

Ако правите дресинг за салата използвайте зехтин. Важно е да не слагате прекалено много мазнини! Прост съвет е първо да изсипете маслото в чаена лъжичка, преди да го добавите към салатата. Това ще ви даде ясна представа колко масло е в храната. Използвайте натурално кисело мляко вместо заквасена сметана.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама