МОН предлага изпити с интегрирани тестове след 7 клас

56

Министърът на образованието Красимир Вълчев обявява промените за организацията на дейността в училищното образование, формата на държавните зрелостни изпити и външното оценяване, свързани с обстановката, породена от разпространението на коронавируса и мерките, обявени от здравния министър Кирил Ананиев.

МОН предлага изпити с интегрирани тестове след 7 клас.

„Промените, които предлагаме не са големи. Основната промяна е в посока уреждане на възможност за провеждане НВО чрез интегрирани тестове.  В националното външно оценяване трябва да се включат и природите и обществените науки. Трудно успяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в областта на природните науки. Това се вижда и от оценките и малкият брой зрелостници, които полагат матури по тези предмети”, поясни Вълчев.

От учебната 2022-2023 година ще бъде предложено изпитът по БЕЛ да се съчетае с обществените науки, а този по математика – с природните. За природните науки ще бъдат предложено отпадане на понятия и излишна фактология. Предвижда се името на предмета „Околен свят” да бъде променен на „Родинознание”, което няма да доведе до промени в учебната програма.

„Знаете, че новите учебни програми съдържат 60% време за придобиване на нови знания и 40% – за упражнения. Когато това време не е достатъчно, учителят препуска през материала и учениците се демотивират. Най-често проблем има при математиката, особено в 5-6 клас. Затова предлагаме увеличение на седмичните часове по този предмет с половин час”, каза още Вълчев.

За най-малките – от 1 до 3 клас, пък ще бъде въведена допълнителна седмица към учебната година. През нея ще се извършват проектни дейности – не само летни училища, но и дейности по интереси.

Ще се предложи и въвеждане на нов предмет по компютърно моделиране в 5, 6 и 7 клас – дигитални технологии и креативност.

„В момента учениците учат информационни технологии. По този начин ние надграждаме знанията и уменията, които са придобили учениците в трети и четвърти клас“, каза министър Вълчев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама