Доц. Мангъров: Дебат с Националния оперативен щаб няма да има

148

Публичен диспут между Националния оперативен щаб и някои от основните критици на структурата на тема „Коронавирус“ няма да се състои утре в БТА.

Това става ясно от отворено писмо до медиите от инициаторите на диспута д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов и д-р Антония Първанова.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

„На 10 юни изпратихме покана към членовете на НОЩ за публичен диспут в БТА, на който да обсъдим: различията в оценките за степента на опасност от Ковид-19; какви мерки е редно да се вземат; как това ще бъде от полза за гражданите. Както е известно дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност за тези, които трябва да поемат отговорност, да стигнат до решения, почиващи на научни данни. 

Напомняме всичко това, защото на нашата покана не получихме отговор, а вместо това чухме коментари далеч от същността на поканата, противоречащи на лекарската етика и добрия тон.

На практика Д-р Ангел Кунчев в две национални телевизии отказа дебата и потвърди, че не намира причина за такъв. Те дължат обяснение на обществото, а не нас. Дебат на 17.05. в БТА  няма да има, известно защо.

На обществеността бяха внушени немотивирани твърдения за скандали и влизане в конфронтация. Обществото беше изключително подценено с твърдението, че един дебат, основаващ се на доказателства и анализи от авторитетни международни издания, ще го обърка. 

Гражданите имат право да чуят истината, защото с достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме вида на мерките и начина на тяхното прилагане още в самото начало на въвеждане на карантината. Не беше нужно, нито полезно, да минат три месеца, за да станем свидетели на прилагането на нашите предложения, с които можеше да бъдат избегнати редица социални и икономически последици. Последната заповед за оставане на карантината  за Великобритания и Швеция, изглежда като наказание за несъгласието на НОШ и е като наказатална акция. Необосновано е да остане мярката за градския и междуградския транспорт за носене на МАСКИ при наличие на малко над 1200 заразоносители в страната, същото се отнася и за аптеките и повечето ЛЗ в страната. Отменете ги и позволете на живота да си тръгне, колкото се може в познатото русло!

Водени от своя професионален дълг и загриженост за физическото и психическо здраве на населението, ние ще продължим да отстояваме своите позиции.“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама