Училище пред закриване: Жители на Поликраище излязоха на протест

71

Жители на горнооряховското село Поликраище излязоха днес на протест.

Причината е решението за закриване на основното училище, взето преди месец от Общинския съвет в Горна Оряховица.

„Основанието е намаленият брой ученици, недобро качество на образованието, с което категорично не сме съгласни, и дофинансиране на училището в размер на 17 хиляди. Тези пари не са изразходвани, ще бъдат върнати. Делигираният бюджет е достатъчен за издръжката на училището“, каза учител от училището пред bTV.

Тази сутрин хора от селото, облечени в жълти жилетки, пресичаха организирано главния път Русе – Велико Търново. Затруднено беше движението по международния път.

„Децата ми пътуват – взимат ги и ги връщат всеки ден с автобуса. Страшно съм доволна от колектива, от отношението към децата. Имам две големи каки, които са завършили тук. Имам още две малки дечица, които желая да учат тук“, казва жителка от съседното село Крушето.

Училището в село Поликраище е създадено още през 1825 г. изцяло с труда и даренията на местните хора. От тогава до сега през него са преминали поколения ученици.

В момента в селото живеят около 1900 души, а в училището учат само 33 деца. 30 от тях са от съседните села и едва три са от семейства, които временно пребивават в селото. Въпреки това местните хора направиха протестна подписка срещу решението училището да бъде закрито и настояват то да бъде отменено.

По-късно днес селото ще посети министърът на образованието Красимир Вълчев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама