Сезонът на кърлежите. Как да се справим с тях

191

Много са сигналите в социалните мрежи за разпространение на кърлежи. Това е нармално за сезона. Но знаем ли как да се предпазим от това вредно същество. Какви са грешните методи, които знаем за премахване на кърлеж. 

Обикновено, когато има повече почивни дни, българинът обича да е сред природата. Ако посещаваме селски къщи е добре да си носим препарати против кърлежи. Зелените площи трябва да бъдат напръскани.

Основното, което трябва да знаем е, че кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно, за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза. Ваденето е най-добре да стане до 24 часа след ухапването. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, БЕЗ да се върти и извива. По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.

Различни са твърденияка и напътствията, как точно се премахва кърлеж. Някои твърдят, че той трябва да се завърти в посока обратна на часовниковата стрелка. Други категорично отричат този метод. Най-добре е, когато попаднете в подобна ситуация да потърсите лекарска помощ, дори по телефона за най-точни и верни напътствия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама