Как италианка спечели картина на Пикасо за 1 млн евро (СНИМКА)

98

Италианка спечели картина на Пабло Пикасо на стойност около 1 милион евро (900 000 фунта; 1,1 милиона долара) в томбола, след като купи билет за 100 евро

Спечеленият билет беше изтеглен на живо в аукционната къща на Christie’s в Париж, предаде Би Би Си.

Събитието беше кулминация на кампанията на благотворителната организация „Care” и беше отлага но два пъти – заради продажба на повече билети, а след това заради ограниченията, причинени от пандемията от коронавируса.

Картината – награда на Пикасо е натюрморт от 1921г – сравнително малко произведение на изкуството – с размери 23 см. на 46 см., което изобразява чаша с абсент и вестник на маса.

Снимка: Туитър

Общо за благотворителната организация бяха събрани 5,1 милиона евро, като бяха продадени 51 000 билета в томбола по 100 евро за билет. Около 29% от билетите бяха продадени във Франция, следвани от САЩ и Швейцария.

Организаторите заявиха, че 4,2 милиона евро постъпления ще бъдат насочени към проекти за достъп до чисти водоизточници в села в Мадагаскар, Мароко и Камерун.

Давид Нахмад, колекционер от Монако, който дари картината на Пикасо, ще получи 900 000 евро. Той също дари 100 000 евро на „Care”, съобщиха организаторите.

„Пикасо би се радвал на подобна акция, тъй като той беше човек с интерес към хуманитарните и социални каузи“, заяви организаторът на лотарията Пери Кочин пред медиите.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама