Какво установи проверката по сигнала за умряла риба във Варненското езеро (СНИМКИ/ВИДЕО)

224

Експерти от  Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС)  извършиха проверка по сигнал за масово измиране на риба във Варненското езеро

При извършения оглед на място в района от кв. Аспарухово, „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД и до с. Казашко, са установени единични бройки мъртви малки екземпляри риба (попче и гюмюш) на брега и в акваторията пред кораборемонтния завод. Взети са водни проби за анализ от трите места, като експресните (in-situ) данни регистрират кислороден дефицит единствено в района на „Терем-КРЗ Флотски арсенал-Варна“ ЕООД. 

Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“
Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“

Ще бъдат извършени лабораторни анализи по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени вещества, БПК5 и амоняк, във връзка с установяване на причината за измиране на рибата. Резултатите от изследванията ще бъдат оповестени на страницата на Басейнова дирекция „Черноморски район“.

Снимка: Басейнова дирекция „Черноморски район“

Вчера в социалните мрежи се появи видеоклип, на който се вижда, че брегът е покрит с множество малки мъртви рибки. Екип на „Нова Вест“ отиде на място, за да провери. Ето какво заснехме в района на село Константиново:

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама