Ананиев: Детските градини и ясли започват работа от петък (ВИДЕО)

196

„Днес издадох заповед, с която се възстановява работата на детските градини и детските ясли, считано от 22 май тази година“, обяви Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Те ще решават до 1 юни дали и кои детски градини да отворят. Няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да няма струпване пред лекарските кабинети.

„От 22 май до 1 юни общините имат последната дума кога да отворят детските градини. По-голямата част от детските градини ще отворят следващата седмица. Това ще стане след проучване до всеки един родител. Очакваме всяка група да е със средна посещаемост – 10-12 деца“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите на здравния министър отварянето ще става при спазване на строги хигиенни правила.

„Предвиден е текст, с който се възлага на кметовете на общини да създадат необходимата организация за започването на работа на съответните детски градини“, коментира той.

„Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър, защото е по-точен. Родители ще подпишат и декларация за съгласие“, обясни Ананиев.

„Призоваваме все пак родители, ако могат, да оставят децата си вкъщи. Пандемията не е отминала. Голям процент от родителите заявиха, че са съгласни да пуснат децата си, но много от тях и се колебаят. Посещенията на детски градини няма да е задължително“, заяви Красимир Вълчев.

„По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Там е по-безопасно. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове“, обясни още Вълчев.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама