Проф. Кантарджиев сподели след колко време вирусът умира върху ръцете ни (ВИДЕО)

461

Проф. Тодор Кантарджиев разкри по време на традиционния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб, че има много голямо значение по какъв начин човек се е заразил с коронавирус

„Заболяването преминава по-леко, ако си се заразил с по-малко вируси. Тежкото състояние идва, когато сте били при много хора и е имало повече заразени сред тях. Тогава болестта протича по-тежко“, заяви той.

„Световни организации предупреждават за нови взривове и пикове в много европейски страни. Анализираме ситуацията у нас и на Балканите. Засега мерките у нас работят”, смята експертът.

„Много се заговори за ръкавиците – те се ползват от служители, които са постоянно с контакт с предмети, потенциално заразени с коронавирус или работещите с пари. Ръкавици се ползват когато трябва много често да дезинфекцираш ръцете си. Те най-добре се дезинфекцират със спирт”, препоръча проф. Кантарджиев.

„Културният човек си мие ръцете 20-на пъти дневно. Не бива да се пипат лицето, носа, устата и очите, ако ръцете не са ви чисти”, поясни той. По думите му хората не внимават, когато става дума за грипа и другите респираторни инфекции:

„На ръцете, вирусът умира за 10-15 минути, ако ръката ви е достатъчно мокра, потна и топла. Не трябва да се разчита на това, а е хубаво да се ползват дезинфектанти”, заяви той.

„Европейското бюро предупреждава Източноевропейските страни. Все още има заплаха от второ епидемично разпространение и пик на заболяването“, заяви експертът.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама