Огнище на ново инфекциозно заболяване у нас. Какво представлява Ку-треската

3540

Тази сутрин, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб, обяви, че в Габровско има огнище на ново инфекциозно заболяване. Това е ку-треската. Засегнати са три габровски села – Крамолин, Ловнидол и Съботковци

Ку-треска (на английски: Q fever) е природно-огнищно заболяване, което принадлежи към групата на зооантропонозите, т.е. засяга не само животни, но и хора. В научната литература то е известно още и със следните имена – Кланична треска, Куинсландска треска, Балкански грип, Query Fever и др., пердаде „Канал 3“.

Нейният причинител е Coxiella burnetii. Той е изключително издръжлив и остава дълго време жизнеспособен във външна среда. Основният резервоар на заболяването при домашните животни са говедата, овцете и козите като причинителят се отделя, чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама