Социалният министър: Още 30 дни неплатен отпуск ще се признават за стаж (ВИДЕО)

62

Това обяви социалният министър Деница Сачева по време на извънредния брифинг за социално-икономическите мерки на държавата в подкрепа на работещите и бизнеса

„Припомням, че с промените в Закона на здравето, приети във вторник, даваме още 30 дни неплатен отпуск да се признава за трудов и осигурителен стаж. Важно е най-вече за хората в принудителен неплатен отпуск. Тази мярка има отношение и за момента на пенсиониране“, каза Сачева.

До момента са подадени 3753 заявления от родители, които искат помощ, докато са в неплатен отпуск, за да могат да помагат на децата си в уроците вкъщи. 4454 безработни лица пък са назначени за помощници в отглеждането на деца, като детегледачите обикновено са близки на семействата. Изборът пък се прави от родителите.

„Над 30 000 души получават топъл обяд, като ще стартира и вторият етап от програмата за раздаване на хранителни продукти“, обобщи Деница Сачева.

По думите й, към 30 април 1438 души, които са без здравни осигуровки, са получили болнично лечение. Тя посочи, че предстои в следващите дни да се отпусне нов транш от 800 000 лева за Червения кръст, които отново да се използват за храни на нуждаещи се хора. Те ще се раздават с помощта на службите за социално подпомагане. Получено е и дарение от БАН от 35 000 лв за таблети за децата от институциите.

Тя посочи още, че се спекулира с числото 300 000 по отношение на безработните.

„377 776 е общият брой на безработните към момента, но ние стартирахме с 201 000 безработни към 13 март. 99 755 човека е нарастването на безработните. 28 271 души са постъпили на работа в периода на кризата. Среднодневният брой скачаше и варираше, към момента, заради мерките и мярката 60/40 сме задържали ръста, и за 13 май са регистрирани малко над 1000 души, като 800 са посочили, че е заради кризата с коронавируса“, отчете Деница Сачева нивата на безработицата.

„45 дни наред тази мярка устойчиво събира все повече и повече заявления. 12 187 заявления за 191 344 работници и служители. Мярката 60/40 може да има два индикатора – колко души са запазили работа и спряхме ли потока на безработни към бюрата по труда. Нека да говорим за това колко успешна беше на 1 юли, мярката ще действа до 30 юни. След 1 юли вероятно мярката ще продължи да действа, но тя вече ще бъде с нов дизайн и предстои да се дискутира със социалните партньори“, разясни още Сачева.

Тя даде пример, че дори малка обществена пералня е кандидатствала по програмата.

Междувременно Сачева увери, че увеличението на пенсиите от 1 юли е гарантирано. И няма да има забавяне на изплащанията.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама