Извънредното положение няма да бъде удължено(ВИДЕО)

108

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщава последните новини за извънредното положение след спешно заседание на Министерски съвет днес. 

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение, обяви Горанов.

„Преминаваме към действия за постепенно възстановяване на социално-икономическия живот“, каза още той. „За голяма част от нормите сме предложили да продължат два месеца след отпадане на извънредното положение“.

По думите му ще бъде внесен законопроект за изменение на Закона на здравеопазването, с който да се позволи на здравния министър и на държавния здравен санитарен инспектор да установяват мерки за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

„Изменя се и законът за извънредното положение, с който се регламентират нормите и в двумесечен срок. Обединихме се, че по смисъла на Конституцията няма смисъл да бъде удължавано извънредното положение и продължаваме с възстановяване на икономическия живот, при условията на ограничения, които налага пандемичната обстановка. Надяваме се с коалиционните партньори да приемем този закон, който да замени извънредните мерки и да даде една перспектива за възстановяване на живота след пандемичната обстановка“, коментира още финансовият министър.

„Остава 14-дневната карантина за всички, които влизат в България“, отговори на въпрос на журналисти здравният министър Кирил Ананиев. „В член 63-и промяната гласи здравният министър да може да обяви със заповед по препоръка на главния държавен здравен инспектор извънредна епидемична обстановка, както и да определи противоепидемични мерки за цялата територия на страната или отделни части от България. Конкретните противоепидемични мерки ще се определят от здравния министър по препоръка на главния държавен здравен инспектор. Директорите на РЗИ-та също ще могат да обявяват извънредна епидемична обстановка и противоепидемични мерки за определени територии на България, като това отново ще става след препоръка на главния държавен здравен инспектор“

Отменят се изпитите на учениците след 4 и 10 клас. Властите са преценили, че проверката на знанията на тези ученици може да се извърши и в началото на следващата учебна година.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама