Строителният бранш: Искаме отмяна на забраната да се строи между 14 и 16ч. (ВИДЕО)

234

Необходимо е „строително цунами“ за излизане икономически от кризата

„Преди около месец се обърнахме с апел да не се спира строителството в България и бяхме чути. Сега идваме с един по-различен апел – строителството не просто да се запази, а то да бъде двигателят на развитието в следващия етап“, каза изпълнителният директор на Строителната камара Валентин Николов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Строителният бранш настоя правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14.00 и 16.00 ч. Строителите искат ясни параметри на допустимите децибели шум. От сектора искат да не се спира строежа на обектите у нас, а напротив да се дават пари, за да бъдат завършени.

„Трябва да подкрепим колегите от Камарата на строителите и да позволим работа в диапазона между 14 и 16 ч. в делничните дни. Тази тема обаче ще бъде обсъдена с ресорните министерства, за да има консенсус“, заяви Нанков.

„Вчера проведохме видеоконференция с 20 държави. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза, е необходимо „строително цунами“. Върви ли строителството, върви всичко“, каза още той.

Той даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на близо 1,2 млн. жилища. Италианците разчитат, че това ще донесе заетост на 430 000 души в страната, коментира Николов.

„Ние сме готови, при наличност на средства, много бързо да задвижим този механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може повече фирми да участват в този процес“, поясни Николов.

„Безобразие е 40 години да не може да свършим Околовръстното шосе. Безобразие е да не може да си осигурим път София – Видин и Северозапада“, категоричен е Николов.

200 000 са заетите по официални данни в бранша. Между 20 и 25 000 работници са се върнали от чужбина, а от бранша искат те да останат в България, а не да отидат отново да работят в други страни. От сектора поясниха още, че предстои реализация на ВиК проект в цялата страна.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама