Денят на Земята: Защо пчелите са толкова важни

725

50 години от първото честване на Деня на Земята

Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Тазгодишната тема на кампанията е „Действия срещу изменението на климатаогромното предизвикателство на нашето съвремие„. Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем.

Снимка: Pixabay

Време е за смели, креативни и иновативни решения, посочват от МОСВ. Това изисква действия на всички нива – от бизнеса до местните власти и правителствата. Всеки отделен човек също има реално влияние и сила като потребител, избирател и член на общност в името на промяната. Светът се нуждае от нас и нашите действия, съобщават от министерството.

Те напомнят, че има много неща, които всеки може да направи, за да защити и помогне за възстановяването на планетата: участие в почистване, присъединяване към най-голямата гражданска научна инициатива в световен мащаб (Earth Challenge 2020), организиране на местно събитие.

Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда.

Днес най-голямата интернет търсачка “Гугъл” отбелязаха колко голямо е значението на пчелите за живота на планетата чрез елементарна, но изненадващо удовлетворяваща игра.

Със сигурност сте чували известното “предсказание” на Айнщайн, че ако всички пчели умрат, на човечеството му остават само 4 години живот. И колкото и невероятно да звучи, че планетата ни зависи до такава степен от насекоми, които не са по-големи от 1 сантиметър, това е факт.

Днес отдаваме почит на планетата и на един от нейните най-малки и важни организми – пчелата. От опрашването на пчелите зависят две трети от посевите, както и 85% от цветните растения в целия свят.

Снимка: Pixabay

Ето няколко неща, които можем да направим, за да опитаме да предпазим пчелите от изчезване:

1. Купувайте мед от местни производители

Когато купувате мед от местни производители, помагате на пчеларите около себе си да поддържат кошерите си и да се грижат за пчелите, а така помагате и на природата.

2. Подпомагайте природозащитниците

Пчелите са част от крехка екосистема и редица фактори, като замърсяването например, им влияят. Може да помогнете за опазването на пчелите като помогнете за опазването на средата, в която живеят.

3. Направете поилки за пчели

Това е много лесно – просто поставете купа или някакъв малък съд с вода, а вътре сложете камъчета, които да се показват над водата. Така пчелите ще могат да кацат на камъчетата, за да утолят жаждата си, преди отново да литнат и да вършат работата, от която всички имаме толкова много полза.

Снимка: Pixabay

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама