Директорът на НИМХ с коментар за радиацията у нас

238

„Разликата между сега и аварията в Чернобил през 1986 г. е, че в момента няма никаква опасност Ситуацията тогава беше различна. Сметките на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че радиационния фон в България няма да се промени и няма опасност“, заяви директорът на НИМХ проф. Христо Брънзов.

Снощи след 23:00 ч. беше проведен брифинг в Министерски съвет по повод появилите се слухове, че има опасност за страната ни във връзка с пожара, който горя в близост до чернобилската атомна централа.

„Задействахме отделните пресмятания и видяхме, че максимума, който ще дойде от радиация ще бъде на 22 април. Сметките показват, че това, което ще дойде, дори няма да бъде регистрирано от приборите, защото е една хилядна от процента изменение спрямо естествения гама-фон. Проблемът беше обществено значим. Ние сме длъжни да информираме обществото“, каза още той.

„Ще има пренос на въздушни маси, но това няма да повиши радиацията у нас. Това, което ще дойде дори няма да може да се хване като чувствителност от машините“, успокои директорът на НИМХ.

„Тогава нещата бяха сериозни, сега няма от какво да се притесняваме“, коментира проф. Брънзов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама