48 са заразените за последните 24 часа (ВИДЕО)

1208

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас вече са 783

48 са новите случаи за последните 24 часа. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

„За последните 24 часа отбелязваме своеобразен рекорд при заразените с коронавирус. 48 души са новооткритите случаи, от тях 25 са в болница. Общо броят на заразените е 783“, заяви председателят на Оперативния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

За денонощието в София има 32 случая, от които в „Пирогов“ – 5, във ВМА – 4, в Александровска болница – 2, в „Света София“ – 2, Инфекциозна болница – 1. 18 души са амбулаторни. В Смолян има 7 случая, Кюстендил, Сливен, Пловдив, Кърджали, Бургас, Видин, Габрово, Велико Търново, Добрич – все по един нов случай.

Увеличението спрямо предния ден е 6,5%. Няма нови области на разпространение на заразата.

Сред медицинския персонал има 9 нови случая.

122 са вече излекуваните, като 17 са новите, от тях са 6 деца. Починалите са 37. Мъж на 70 години е починал в „Пирогов“ с артериална хипертония.

„В България хлорикин се ползва още от началото за лечение на заразените. 15-те хиляди опаковки също са вече тук. Ефектът не е вълшебен. Твърдим, че няма достатъчно доказано лекарство за това заболяване и най-сигурно е физическото дистанциране“, съобщи шефът на щаба.

Той каза, че е рано да се каже дали ще бъде удължено извънредното положение или ще отпаднат мерките.

„Трябва да видим каква е реалността – дали е овладяна ситуацията, дали има достатъчно медици. Това го пише и в пътната карта на Европейската комисия. Важно е какви са възможностите за реанимационно лечение. Трябва да има и снижаване на епидемията, а при нас бележи ръст, както забелязвате“, уточни генералът и обърна внимание, че в Европа се обсъжда отпускане на мерки, които никога не са прилагани в България, тъй като тук не са затваряни магазини и салони, като в Австрия и Германия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама