11 починали след тест на лекарство срещу коронавирус

2239

Дозата е била прекалено висока и е отключила смущения на сърдечния ритъм

Третирането с лекарство против малария завърши смъртоносно за повечето пациенти в Бразилия, болни от коронавирус. Дозата е била прекалено висока и е отключила смущения на сърдечния ритъм, информират от Канал 3.
В цял свят в момента учените са се впуснали в търсене на лекарство и ваксина срещу новия вид коронавирус. Освен нови препарати, има многобройни изследвания дали вече познати медикаменти няма да помогнат и срещу SARS-CoV-2.
Много експерти смятат, че лекарството срещу малария „Резохин“ би могло да помогне, като особено ценно е съдържащото се в него вещество хлорохин. Няколко изследвания в Китай и във Франция са доказали, че то забавя разпространението на коронавируса и по този начин могат да бъдат намалени влошаването на здравословното състояние на пациента и смъртните случаи.
Това накара много държави да започнат собствени изследвания за въздействието на лекарството срещу малария. Особено трагично се разви втората фаза от такова изследване в Бразилия, където от 81 пациенти с коронавирус 11 починаха от смущение на сърдечния ритъм или увреждане на сърдечния мускул, пише автстрийският сайт „ое24“. Виновник за това се оказаха високите дози хлорохин, съчетани с антибиотика Азитромицин. Тъй като повечето пациенти с Covid-19 са били по-възрастни от средната възраст на пациентите с малария и са имали предишни здравословни проблеми, този коктейл се е оказал особено опасен.
Изследването е финансирано от държавния бюджет на Бразилия, а резултатите от него са публикувани в портала „MedRxiv“. Не е имало плацебо група. На половината от участниците в изследването в продължение на 5 дни са давани дози от 450 милиграма хлорохин. Останалата половина е получавала в по над 600 милиграма дневно в продължение на 10 дни, въпреки че според китайските и американските експерти такава доза е прекалено висока.
В резултат на изследването при пациентите с по-високата доза смущенията в сърдечната дейност са се появили в рамките на 2-3 дни и на шестия ден 11 от тях са починали, което довело до спирането на проучването.
По публикацията работи: Ивайла Андонова

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама