Частични резултати: 28 души са били заразени в Банско

53

28 от общо 334 изследвани човека от Банско са дали положителни проби за коронавирус

Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той допълни, че с активна в момента инфекция са само трима души.

„Фактът, че около 8% от изследваните лица са имали среща с вируса означава, че ние не можем да спрем циркулацията, но успяваме да я задържим под контрол, така че да бъде на ниска цена и с най-малко жертви и на всеки пациент да може да бъде указана медицинска помощ“, заяви доц. Кунчев и каза, че предстоят още тествания в Банско, след което ще има и още такива акции, така че да се направи показателен разрез в обществото.

След вдигането на карантината в града започна масовото тестуване на жителите. На PCR тестове трябва да бъдат подложени 1000 души.

За да бъде постигната тази цел сега идеята е в процеса по тестуването да бъдат включени и личните лекари – така ще може да се изследват повече хора, обясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„По отношение на тестваните в Банско, които са изкарали вируса, не е доказано, че не ги лови след това коронавируса. Това още не е доказано и това е проблемът. Напротив, има достатъчно публикации, които разколебават теорията, че вече преболедувалите са недостижими. Със съжаление го казвам“, разкри шефът на щаба на въпроса дали прекаралите вируса в Банско са вече неуязвими и могат да се върнат на работа.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама