„Фондът на фондовете“ предоставя 170 млн. лв. гаранции и безлихвени кредити за фирмите (ВИДЕО)

39

Ръководството на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“, популярен като Фонда на фондовете, представи нови облекчения, които целят преодоляване на очакваните негативни последици върху икономиката вследствие на COVID-19

„Фондът на фондовете“ предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити. Институцията ще подпомогне чрез кредити компаниите, които имат затруднения. Кандидатстването ще се осъществява чрез представяне на бизнес план пред търговските банки.

Разработени са три инструмента за финансова помощ. Процедурата се очаква да стартира до няколко седмици.

  • Портфейлна гаранция:

Този продукт представлява комбинация от публичен и частен ресурс, до който ще се облекчи кандидатстването за кредитиране. Инструментът предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лв. кредити.

Целта е да се обезпечат дългосрочни кредити до 10 г.

„Обмисляме възможността кредитите да бъдат безлихвени, особено при фирми, които имат желание да запазят заетостта си такава, каквато е била до момента на кризата. Предвиждат се и удължени гратисни периоди по главницата“, каза изпълнителният директор и член на УС на фонда Светослава Георгиева.

  • Инструмент за малкия бизнес:

Този продукт вече съществува в портфолиото на Фонда на фондовете. Насочен е към малкия бизнес с кратка или никаква история и самонаетите лица. Целта е да се запази заетостта при микро предприятията. Инструментът към момента има на разположение 24 млн. лв. с възможност за увеличаване, ако средствата бъдат изразходвани.

Инструментът е насочен към лица, които нямат възможност за банково кредитиране, защото са рискови, нямат оборотен капитал или финансови гаранции.

„По тази програма предприятията, които отговарят на условията, могат да получат до 50 000 лв. кредитни средства при облекчени условия“, поясни Георгиева.

  • Инструмент за стартиращи компании:

Този продукт ще предоставя кредитиране на стартиращи компании, занимаващи се с високи технологии. И тук процедурата за кандидатстване ще бъде облекчена. От Фонда обясниха, че именно тези компании ще помогнат на държавата да се възстанови след кризата.

Фондът на фондовете ще продължи да финансира общините, които и в момента развиват с инфраструктурните проекти, които развиват градската среда. По това перо има отделени 350 млн. лв.

„Считаме, че България въведе първата категория мерки, които бяха необходими за запазване на живота и здравето ни. Това се оценява на доста високо ниво като правилно решение. Не по-маловажно е това какво трябва да направим, за да запазим потенциала на икономиката и нейните възможности в бъдеще. Съвсем естествено, тази първа вълна от икономически мерки бяха насочени към това да бъде подкрепена и запазена заетостта на най-ценния капитал – човешкия. Това са познатите мерки – 60/40 и отпускането на безлихвени кредити. Смятаме, че можем да допринесем за това общите усилия да имат по-добър резултат. Можем да допринесем за това като структурираме и инвестираме чрез публичните финансови интструменти, които са подкрепени със средства от ЕС“, заяви Мартин Дановски, председател на УС на „Фонд на мениджър на финансови инструменти“.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама