Фандъкова: 500 акта са съставени в София за неспазване на мерките (ВИДЕО)

41

Хигиенизираме домовете си, както и входовете си – всичко това е за нашето здраве, това на семейството и децата ни. Освен физическата дистанция, дезинфекцията е много важна. Собствениците на сградите и домоуоравителите решават как да се поддържат входовете.

„Софиянци са интелигентни хора – не е нужно да има санкции, ако не се почистват общите площи и площадките във входовете“, каза още столичният кмет.

Фандъкова разкри, че улиците е мият и с част дезинфектант, а безплатните зони в София постепенно ще се премахват.

„Столична община подпомага възрастни хора – 310 души получават безплатна храна. София е голяма, колкото повече хора са ангажирани като доброволци, толкова повече хора ще се подпомагат. Благодаря и на хора, които помагат на съседите си и на Оперативния щаб“, разкри столичният кмет.

„Целият ресурс на СДВР е впрегнат да следи за спазване на правилата. Общинска полиция няма почивки – работят непрекъснато. Санкции ще има – трябва да сме безкомпромисни. Нарушаването на правилата засяга всички. Нека се слушаме обръщенията на лекарите и директорите на болниците“, призова Фандъкова.

„На 500 акта са съставени в София във връзка с нарушаването на правилата заради извънредното положение. Със сигурност има и актове и за неносене на маски. Предупредихме многократно да не се събират хората. Лично в петък видях групички пред НДК. В парковете започнаха да се спазват мерките“, разкри Йорданка Фандъкова.

„Над 90% от софиянци спазват правилата, но заради останалия малък процент рискът за всички е изключително голям. Призовавам и хората да не носят маските под носа си – така няма смисъл. Апелирам всички да изчакват търпеливо на организациите и по КПП-тата“, каза още тя.

„Видях търговци по пазарите без маски – те философстваха и разсъждаваха, Не искаме да спираме търговията, но правилата трябва да се спазват“, коментира Фандъкова темата със затварянето на пазарите.

Договорите на трима търговци на Женски пазар са прекратени заради неспазване на противоепидемичните мерки“Отслабването на мерките зависят от хора, както и от Щаба за борба с коронавируса“, заяви столичният кмет.

„Ще намалим интервала на движение на метрото в часовете 16:30-18:30. Метрото и неговото завършване няма да зависи от епидемията. Сратегическите обекти ще се изпълнят – детски градини, Околовръстен път и метро. Ще има и обекти, които ще се замразят – от тях ще спестим 8 млн. лв.“, коментира Йорданка Фандъкова.

„Преди месец имах признаци на коронавирус, направих си тест – беше отрицателен. Оттогава не ми се е налагало да се тествам“, завърши кметът на София.

Видео: БТВ

По публикацията работи: Ивайла Андонова 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама