Съвети как да не пипнем зараза, докато пазаруваме

139

Един от основните проблеми по време на карантината е закупуването на продукти.

У нас не е забранено да напускаме домовете си, за да отидем в магазина, но мнозина се страхуват да направят това, за да не се заразят от някого.

Друг вариант е онлайн покупката на храна и доставката ѝ. Тук обаче също остават въпросителни според някои по-притеснени граждани.

Какво всъщност да направим, когато пазаруваме и как да не пипнем коронавирус от продуктите в магазина. На това ще отговорим в следващите редове, пише jenata.blitz.bg.

Може ли храната да ви зарази?

Мнозина се страхуват да купуват някои продукти заради опасността да се заразят чрез храната. Наистина в магазините хората могат да ги пипнат COVID-19.

Всъщност няма доказателства, че е възможно да се заразим чрез продукти. Не е регистриран нито един случай на такава инфекция.

Важно е все пак да повторим препоръките на властите, а именно – не купувайте нищо от топлите точки в магазините и наблегнете на взимане на пакетирани продукти.

В допълнение, вирусът се страхува от високи температури. Дори да е някъде, в процеса на готвене той ще умре.

Що се отнася до стоки, които се нуждаят от замразяване, тук всичко е двусмислено. Добре познатите коронавируси (не COVID-19) са в състояние да съществуват дълго време при ниски температури. Но, отново, няма данни за коронавирусна инфекция чрез храната.

Препоръчва се пластмасови или стъклени опаковки да се измиват старателно за всеки случай.

Как да отидем до магазина при епидемия?

Как да не получите коронавирус от продуктите в магазина?

Според лекарите рискът от инфекция в супермаркетите е доста висок. На първо място от други хора. Въпреки че сега, поради карантината, броят им в магазините е намалял значително, така че този проблем може да се каже, че е решен.

Посетителите докосват продуктите, понякога се отказват от тях и ги връщат обратно на рафта. Понякога може да кихнат или да се изкашлят върху тях, което е опасно за останалите.

Почти всички се докосват до лентата на касата или пост терминала.

Правила за безопасност

– Измийте ръцете си със сапун преди да отидете в магазина и след като си тръгнете от него

– Не докосвайте лицето

– Опитайте се да не докосвате лентата, където всеки оставя продуктите си.

– Застанете на разстояние най-малко 1,5 – 2 метра от другите хора в магазина.

– Може да носите ръкавици, докато пазарувате, като задължително ги извхърлете веднага щом напуснете обекта

– Когато плащате, използвайте карта, а не банкноти. Вирусът може да остане на парите за около един ден

По публикацията работи: Ралица Петкова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама