Главният комисар на МВР с коментар за мерките по Великден (ВИДЕО)

414

„Много е важно струпването на хора пред храмовете да става по установения ред. МВР има за цел да защити живота на българските граждани. Няма за цел да преследва нарушителите и да налага санкции. Гледаме в една посока, за това искам да призова българските граждани да спазват мерките и да не пробват нашите реакции“, заяви на брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

По думите му, православните храмове в България са около 4000. Той призова отново хората да спазват разпоредбите на униформените, които ще се грижат за реда по време на църковните служби.

„Не мисля, че мястото на служителите на МВР е вътре в храмовете, още повече, ако са униформени. Точно това се разговаря с представителите на Българската православна църква по места да бъде създадена такава организация, че да бъде контролиран достъпът до храма. Имаме уверението, че повечето литургии ще се изнасят навън на открито, където опасността от разпространяване на зараза е по-малко, отколкото в закрито. Въпреки това, когато има влизане, ще се стремим да бъде създадена такава организация, че хората, които са в православния храм да са на необходимото разстояние един от друг“, изтъкна още гл. комисар Ивайло Иванов.

Иванов увери, че храмовете ще бъдат третирани като всички останали обществени места. Той призова гражданите, ако имат нужда, да се помолят вкъщи, а не да излизат.

„На КПП-тата няма да отслабим нашия контрол, ще се допуска движение само ако това се налага. В предстоящите почивни дни, когато е Цветница и другата седмица, дните са почивни и основанието „почивни дни“ няма да важи. Отделно имаме уверение, разпоредено е на всички областни дирекции да направят срещи с местните митрополити да уточнят къде ще бъдат литургиите. Движението на човешкия поток трябва да е еднопосочен, да се спазва дистанция, в храмовете да се допускат хора, когато не се създава риск за разпространение на зараза. Отново призовавам вярващите – човек нищо не му пречи да се помоли, едва ли има българско семейство, което да няма икона и там да се запали свещичка и да се помоли“, каза още главен комисар Ивайло Иванов.

Към вчерашна дата в страната са образувани 638 досъдебни производства, 391 преписки, 2102 акта за нарушаване на заповедта, обяви главният секретар на МВР. Над 24 000 души са поставени под карантина. Дали тя се спазва, се проверява от служители на реда, увери Иванов.

„Благодаря на патриарха и Светия Синод, че се съобразиха с искането на правителството и щаба. За нас, които трябва да изпълняваме мерките, разписани от г-н Кирил Ананиев, щеше да е много трудно, ако това не беше станало“, каза той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама