Проф. Кантарджиев: Моля, не изхвърляйте домашните си любимци

140

„Доказано е, че домашните животни си имат други коронавируси, но не и на SARS-CoV-2. Кучетата са абсолютно оневинени, не въдят коронавируси. Открит е в дихателната система на едно коте. Няма данни то да го е разпространило. Не си трепете животните. Както вие се пазите, така пазете и тях. Всяка епидемия е изпитание за морала на обществото“

Така проф. Тодор Кантарджиев коментира въпроса дали собствениците на домашни любимци имат основание да се притесняват, че животните им разпространяват заразата и имат ли причина да пускат на улицата отглежданите доскоро в дома си котки и кучета.

„Всяка повърхност трябва да се гледа като потенциално заразена с COVID-19. Важно е да си мием и дезинфектираме ръцете. Трябва да си пазим устата и очите, защото вирусът влиза именно от там“, продължи той.

„Вирусът може да се предаде чрез кашляне на 2 м. разстояние и кихане на 6 м. Той не върви сам, подпомага се и от други инфекции. Като сте вкъщи си мийте ръцете с топла вода, няма нужда от ръкавици, пазете си кожата“, каза на сутрешния брифинг на Оперативния щаб за коронавируса проф. Кантарджиев.

„Хубаво е продавачите да са с ръкавици, защото пипат пари, съветвам гражданите да си мият и дезинфекцират ръцете с топла вода и сапун. Може да се носят и очила. Вирусът се задържа на гладки повърхности и дрехи, накашляни и накихани. Той засяга дихателните пътища, затова често причинява бронхопневмония“, съветва още той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама