Престижни художествени награди спечелиха ученици от Варна

45

Варненските ученици пребориха конкуренция от 5 континента

Двама ученици от варненското Средно училище „Любен Каравелов“ са сред отличените в Международния конкурс „Различен поглед“, организиран в гр. Сосновец, Полша. Темата, върху която са творили младите художници от цял свят е „Аз в света на хиляди цветове“.

В 18-тото издание на конкурса Димо Димов, ученик в 11 клас, е класиран в категория „Награди 17-19 годишна възраст“, а Кристиана Христова, ученичка в 12 клас, е класирана в категория „Приз 17-19 годишна възраст“.

„Класирането в този престижен Международен конкурс е по-различно. Категориите първо са разделени по възрастови групи, а след това са разделени на Гран-при, Награди и Приз, които се равняват на първо, второ и трето място.“, казва гордо Любляна Михайлова – учител по Изобразително изкуство на младите таланти.

„Ще започна от там, че много се чудех какво да нарисувам. Вдъхнових се от една нежна жена, която държи птичка. Хрумна ми идеята да нарисувам тази жена с птичката, но да я превърна в картина с много цветове. Цветове, които да подчертаят нежността ѝ. Реших птиците около нея да са източника на цветова енергия, както се вижда те съдържат всички цветове, които са и в самата жена. Също така дрехата, с която е облечена жената, е бяла риза с българска шевица. Шевицата беше нещо, което лично за мен беше важно да направя.“, разказва подробно Кристиана.

Рисунка – Кристиана Христова

В творбите са използвани различни художествени похвати – акварел, релеф, ажурни ефекти, тишу хартия и други, а творческият процес е отнел близо месец.

„Нарисувах ръцете на възрастна жена, която плете и създава нов живот. Реших да е нещо фантастично. Така усетих темата „Аз в света на хилядите цветове“, споделя Димо за своята творба.

Рисунка – Димо Димов

Международният конкурс за изкуство „Различен поглед“ се организира от 2002 г. за деца и младежи от Извънучилищния работен център № 1 в Сосновец, Полша. Всяка година в конкурса участват няколко хиляди произведения, които са художествено изпълнение на различни теми. В тазгодишното издание са взели участие деца от над 10 държави от 5 континента, а общият брой на творбите надхвърля 3 000.

Награждаването е планирано за 29 май 2020 година в Сосновец, като за сега не е ясно дали няма да бъде отменено заради световната пандемия.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама