Незаконна търговия с кръв столицата. Хванаха престъпниците (СНИМКИ)

818

Софийска районна прокуратура е привлякла към наказателна отговорност и задържала за 72 часа осем лица, участници в нерегламентирана търговия с кръв и кръвни съставки

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за отправени заплахи срещу гражданин, нуждаещ се от кръводаряване за свой близък. В репортаж на национална телевизия, излъчен на 30.03. 2020 г., са били изнесени данни за действия на непознати лица в района на Националния кръвен център.

Снимка: Софийска прокуратура

Незабавно след излъчване на репортажа, Софийска районна прокуратура, съвместно със служители на СДВР, са установили лицата, участващи в излъчения материал. В хода на разследването е била изяснена самоличността на двама от тях, отправили заплахи срещу жената, търсеща кръв. В сутрешните часове на 31.03.2020 г. са били открити и задържани още шест лица, за които са налице доказателства, че са се опитвали да предоставят кръв срещу заплащане на нуждаещи се лица пред Националния кръвен център.

Снимка: Софийска прокуратура

На 01.04.2020 г. наблюдаващият прокурор от СРП е привлякъл към наказателна отговорност на А.Р., Ц.С., К.З., М.Р., С.С., Н.С., К.К. и С.Р. за извършено престъпление по чл. 349а, ал. 2, вр. ал. 1 НК (нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв), като деянието е извършено с користна цел). Участниците в репортажа – Ц.С. и Н.С., са били привлечени в качеството на обвиняеми и по чл. 143, ал. 1 НК (принуда). Всички са задържани за срок до 72 часа, след което Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Въпреки че обвиняемите не са осъждани, мотив за изготвяне на искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е изключително високата обществена опасност на деянията на фона на усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното извънредно положение.

Софийска районна прокуратура използва случая да припомни, че държавата се намира в извънредна ситуация, която изисква активност и солидарност и призовава всички граждани, които имат възможност да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама