Официално: Държавата ще плати 60% от заплатите на служителите на затруднените фирми (ВИДЕО)

347

В продължение на три месеца държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради кризата с коронавируса

Останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите. Това обяви на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева, след като властта и бизнеса постигнаха споразумение по този въпрос.

За финансовата помощ ще може да се кандидатства още от утре. Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни. Още 5 дни след изтичането му фирмите ще получават и въпросните средства. За да се възползват от помощта, фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите спрямо март месец 2019 г.

Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетото от държавата.

„Безработните и сега могат да кандидатстват за работа. Осигуровките се плащат от работодателя и работника, затова казвам, че схемата е 60:40 от осигурителния доход. Разликата между нас и Германия е, че ние даваме помощта на работодателя, а Германия на служителя“, уточни Сачева.

„Общо безработните са над 200 000. Към 27 март те са 213 700, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата, до момента са 9909“, разкри социалният министър.

„Никой няма да бъде накаран насила да налага тази мярка. Ще дадем, колкото е нужно. Ако се окаже, че кризата е толкова дълбока, че не можем да се развиваме, тогава ще прибегнем до по-строги мерки“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1 – 1,5 млрд. лв.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама