Захариева: Ще направим всичко възможно да не се стигне до блокиране на стоките (ВИДЕО)

93

„Като външна граница на ЕС България първа почувства предизвикателствата пред това да има бързо придвижване и на транспортните стоки, и на гражданите до територията на България“

Това каза министър Захариева на съвместен брифинг с унгарския външен министър Петер Сиярто.

„В понеделник бяха обявени препоръките на ЕК за зелените коридори и много се надявам всички държави от ЕС да се придържат към тези препоръки. България, бидейки външна граница на ЕС, беше първа, която усети предизвикателствата пред това да има бързо придвижване и на стоки, и на граждани до територията на България. И още преди 15 дни с българското правителство настоявахме от Комисията да има такова общо решение. Вече е факт.“, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Все още има забавяне в някои части на Европа, но министър Захариева призова да има и решение, не само комуникация.

„България ще направи всичко възможно да не се стигне до блокиране на стоките от Турция към Европа и обратно“, добави тя.

„Съгласихме се, че трябва повече европейска помощ и координация между страните по този въпрос. На европейско ниво трябва да осигурим онези транзитни коридори, които ние осигуряваме на стоките и европейските граждани, които искат да стигнат до домовете си“, каза от своя страна Петер Сиярто.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама