Отложиха ли окончателно Олимпийските игри заради COVID-19

101

Олимпиадата в Токио вероятно ще бъде отложена за 2021 г., казва Дик Паунд, който е член на Международния олимпийски комитет. Олимпиадата, която трябва да се проведе през юли тази година, може да не се състои заради Covid-19.

Членът на Международния комитет за олимпийски игри заяви, че състезанието няма да се проведе по план тази година. Перспективите не са ясни, но игрите няма да стартират на 24 юли, допълни той, предава dailymail.

В понеделник  премиерът на Япония заяви пред парламента, че страната се ангажира да бъде домакин, но добави, че предвид ситуацията може да стане неизбежно да се вземе решение за отлагане.

Решението дойде, тъй като отборите на Каанада и Австралия обявиха, че няма да изпращат спортисти, ако игрите се организират тази година. МОК заяви в неделя, че ще проведе дискусии, които ще включват възможност за отлагане на игрите с година или повече поради глобалната епидемия от коронавирус, но допълни, че отмяната на игрите няма да реши проблемите или да помогне някому.

Председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах изпрати писмо до спортистите, в което обясни решението. „Знам, че тази безпрецедентна ситуация оставя много от вашите въпроси без отговори“, написа той. „Знам също, че това решение може да не е в съответствие с емоциите, за които имате нагласа.“

Малко след изявлението на Бах, Олимпийският комитет на Канада заяви, че няма да изпраща отбори на Олимпиадата, освен ако игрите не бъдат отложени с година. Австралия излезе с изявление, в което казва, че съветва своите спортисти да се подготвят за олимпиада през 2021 година.

По публикацията работи: Росен Гацин

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама