„Ноев ковчег“ ще съхрани над 1 млн. вида растения. Вижте къде е

266

Във времена като днешните, често си задавеме въпроси за бъдещето на човечеството. Правим прогнози и предположения какво би се случило. В такива моменти се отключва първичното чувство на човек за самосъхранение.

снимка: кадър Youtube

Така сме устроени, че винаги търсим изход от всяка ситуация. По този начин се раждат някои митове и легендите. Тези дни в социалните мрежи много се говори дори за „Нов ноев ковчег“. Факт е, че съществува едно място на света, където се пазят образци от семена на основните селскостопански култури в света, при постоянна температура от минус 18 градуса.

Наричат го “Хранилището на Страшния съд” или „Ноевия ковчег за семена“.
Това е тунел за съхранение на зърно, според специалисти, човекът може да отглежда пшеница дори след ядрена война. Хранилището е изградено на един от островите на арктическия архипелаг Шпицберген и се явява  хранилище на всички известни култури.
„Ноевият ковчег“е тунел, изграден в недрата на скалата, в който са поставени проби от семена за безопасно съхраняване, съобщава BBC.

Намира се на дълбочина 120 м и на височина 130 м над морското равнище в шпицбергенския главен град Лонгирбюен в Норвегия.

снимка: кадър Youtube

Задачата на такава банка от данни за зърнени култури е да предотврати тяхното унищожаване в резултат на възможни глобални бедствия, например ядрена война, падане на астероид или глобално затопляне.

Температура във вътрешността на хранилището трябва да е  минус 18 градуса по Целзий.  при тази температура семената на пшеница, ечемик и грах могат да се съхраняват до хиляда години. Очаква се семената да възобновят производството на храни след глобална катастрофа.

По публикацията работи: Росен Гацин

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама