Ще се проведат ли олимпийските игри в Токио

72

САЩ и Бразилия искат отлагане на олимпийските игри в Токио. На този етап организаторите на Токио 2020 са категорични, че подготовката за Игрите върви по план

Федерацията по лека атлетика на САЩ поиска отлагане на олимпийските игри в Токио това лято. Федерацията изпрати писмо до МОК с призив олимпиадата да бъде пренасрочена заради пандемията от коронавирус, пише dariknews.

„Напълно осъзнаваме последствията от подобно предложение и логистичните трудности при отлагане на подобно мащабно събитие като олимпийски игри заедно с програмата на спортисти, федерации акционери, но с оглед на глобалната ситуация, провеждането не би било в интерес на нашите спортисти“, заяви в писмото изпълнителният директор на федерацията Макс Сигел.

Лекоатлетическата федерация се присъедини към друг водещ олимпийски спорт за САЩ – плуването, в търсене на отлагане на игрите. Подобно желание заяви и Олимпийският комитет на Бразилия, който настоява олимпиадата да бъде преместена за 2021 година. В изявлението на бразилците се казва, че подобно решение е необходимо с оглед на световната пандемия, която пречи на голяма част от спортистите да проведат нормална подготовка.

На този етап организаторите на Токио 2020 са категорични, че подготовката за Игрите върви по план и тя ще се проведе в насрочените дати 24 юли – 9 август. Президентът на МОК Томас Бах заяви, че отлагане на олимпиадата ще нарани най-много спортистите, които четири години чакат най-големия спортен форум.

„Отлагане ще разруши олимпийската мечта на 11 000 спортисти от 206 страни и отбора на бежанците. Едно отлагане би било най-малко честното решение“, каза Томас Бах пред германското радио SWR.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама