Шарени чорапи в знак на съпричастност

164

Варненски ученици обуха шарени чорапи в подкрепа на хората със Синдром на Даун. Възпитаници на варненската гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“, както всички други ученици от страната учат дистанционно. Учителите са отделили специално внимание на темата за хората със Синдром на Даун.

снимка: ПГИ „Д-р Иван Богоров“

Всяка година на 21 март международната общественост отбелязва Световния ден на хората със Синдром на Даун. Гимназистите обуха своите шарени, ярко оцветени чорапи в знак на съпричастност към тези добросърдечни, усмихнати и винаги приятелски настроени хора. Това съобщиха за Нова Варна от варненската гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“.

снимка: ПГИ „Д-р Иван Богоров

Денят се отбеляза в цял свят от 2006 година насам. Състоянието носи името на английския невролог и фармацевт Джон Лангдън Даун, който през 1886 година описва първия такъв случай. Синдром на Даун се развива от момента на зачатието и е причинен от присъствието на една допълнителна хромозома в 21-вата хромозомна двойка. По този начин вместо нормалните за човешкия организъм 46 хромозоми, има една в повече. Затова и двадесет и първият ден на третия месец е избран символично, за да покаже, че синдромът е свързан с тризомията (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

снимка: ПГИ „Д-р Иван Богоров

Синдромът на Даун обикновено се проявява в резултат на грешка при клетъчното делене. Няма обяснение за причината това да се случва. Установено е, че тази генетична аномалия се появява при зачеването и не е свързана с конкретни действия от страна на майката по време на бременността или нейната възраст. Преди време се мислеше, че честотата на раждане на бебе със синдрома нараства с увеличаването на възрастта на майките. Днес, статистиката сочи, че 80% от бебетата със Синдром на Даун са родени от жени под 35 годишна възраст.

По-рано се е считало, че тези хора са умствено изостанали, но през последните години се изяснява, че това съвсем не е така. Хората със Синдром на Даун имат реален потенциал и могат да научат много, като това е процес и на обратна връзка. Физическите характеристики и медицинските проблеми свързани със Синдрома на Даун могат да варират в широки граници при различните деца.

Въпреки, че Синдромът на Даун не може да бъде предотвратен, може да бъде открит преди раждането на детето. Здравословните проблеми, които понякога го съпътстват могат да бъдат третирани, за да се помогне на децата и семействата им да живеят нормален и пълноценен живот. Средно едно на седемстотин деца се раждат с тризомия 21. Това не зависи нито от възрастта, нито от здравето, начина на живот или от цвета на кожата.Всяка година в България се раждат близо 100 деца със Синдром на Даун.

През последните години с напредъка на медицината, педагогическите науки и образованието са постигнати значителни успехи в преодоляването на ограниченията, които синдромът на Даун налага. Все по-често се появява информация за успешната реализация на хората със синдрома на Даун във всички области на живота – децата успешно се справят в училище, младежи се обучават във висши учебни заведения, работят, успешно се представят в сферата на изкуствата – стават художници, музиканти, артисти.
Традиционно на този ден хората обуват шарени чорапи в подкрепа на хората със Синдром на Даун.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама