В Англия затварят заведения и ресторанти в борбата с COVID-19

968

„Кафенетата, баровете и ресторантите затварят от петък вечер, с изключение на доставките на храна по домовете, за да се справим с коронавируса“, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Всички британски нощни клубове, театри, кина, фитнес зали и центрове за отдих също се затварят „веднага щом могат“.

Джонсън каза, че ситуацията ще се преразглежда всеки месец.

Канцлерът заяви, че правителството ще плаща 80% от заплатите на служителите, които не работят, до 2 500 паунда на месец.

Съобщението за затваряне следва взетите подобни мерки, предприети в други страни – включително в Ирландия, където на заведенията и баровете беше наредено да затворят още миналата неделя.

Има 167 смъртни случая в Англия от огнището на коронавирус, както и шест в Шотландия, три в Уелс и един в Северна Ирландия.

Изказвайки се на ежедневен брифинг в Даунинг стрийт, Джонсън заяви, че мерките ще се прилагат „строго“ и че лицензионните договорености ще направят това „сравнително просто“.

Той призова хората да не излизат в петък вечер, подчертавайки: „Засега, поне физически, трябва да държим хората на разстояние.“

Премиерът добави: „Колкото по-ефективно следваме съветите, които ни се дават, толкова по-бързо тази страна ще започне както медицинско, така и икономическо възстановяване.“

 

Превод и редакция: Снежина Раева

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама