Въвежда се вечерен час за цяла област

551

Вечерният час е от 22.00 часа до 6.00 часа сутринта

Въвежда се вечерен час за цялата Смолянска област като една от мерките срещу разпространение на коронавирус след потвърдената първа положителна проба за COVID- 19 в Смолян. Това бе съобщено от Областния съвет по сигурност, който заседава днес, обсъждайки допълнителни мерки след първия случай на носител на коронавирус. Вечерният час е от 22.00 часа до 6.00 часа сутринта, предаде БТА.

Пациентът с COVID-19 е 40-годишен мъж от Смолян с психично заболяване, завърнал се на 13 март с полет от Великобритания. Взети са проби за изследване на 5 контактни лица, на две медицински сестри от Инфекциозното отделение, които са взели пробата за изследване и на 10 служители на Паспортната служба в ОД на МВР- Смолян, която е посетил заразеният след пристигането си. Заразеният е изолиран в жилище в града, заедно с още двама от контактните лица, като сградата е под постоянна полицейска охрана. Наблюдава се от личния лекар, осигурено му е и психиатрично лечение. Пациентът няма изявени признаци на инфекцията. Става дума за маргинализирано лице от рискова група, заяви областният управител Недялко Славов.
Регионалната здравна инспекция открива Горещ телефон за сигнали от граждани от различно естество, тел. 0884495765 ще отговаря денонощно. Горещи телефонни линии разкриват и общините в областта, както и БЧК.

Маршрутът на заразения с COVID- 19 от пристигането му на 13 март до поставянето му под карантина все още се уточнява, тъй като обясненията му не са съвсем адекватни. Потвърдено е, че е пътувал с автобус до Смолян, движил се е из града, посетил е Паспортната служба, живял е през тези няколко дни при приятели. От РЗИ очакват да получат информация от други лица, които евентуално са били в контакт с него. Състоянието му не изисква да бъде настанен в болница, тъй като няма изявени признаци на инфекцията. Заедно с него в жилището под карантина са двама от контактните лица, с които е бил на последния адрес. Районът около къщата, в които са изолирани, ще бъде подложен на дезинфекция, уточняват от РЗИ. Двата адреса, на които е пребивавал са на ул. „Капитан Петко Войвода“ и на ул. „Колю Шишманов“ в Смолян. Преди да се завърне в Смолян, мъжът е бил лекуван в психиатрична клиника във Великобритания, която вече е уведомена от полицията за положителни.

Областният съвет по сигурност напомня на всички жители и пребиваващи в областта, които са пристигнали след 18 март от Западна Европа, Китай, Иран и Корея, че подлежат на задължителна карантина. Препоръчва се на възрастните хора да ограничат движението си в населените места и да се приберат в домовете си. На общините в областта е разпоредено да следят поведението на рисковите и маргинализирани групи заради опасност от разпространение на заразата.
Потокът от пътуващи през ГКПП- Златоград е намалял в пъти от понеделник до днес, според данни на щаба. На пункта се извършва 100- процентов контрол и на входния и на изходния трафик.

Общо 14 чуждестранни туристи от Великобритания и Русия са останали в областта, като трябва да си тръгнат до 20 март, според данни на ОД на МВР.

По публикацията работи: Ивайла Андонова

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама