Врачанско село намери решение да проведе сбора си в извънредно положение

616

„Не се гаси туй, що не гасне“, каза дядо Вазов преди 140 години. Това важи и днес. Много се изписа за поведението на българина в извънредно положение, но стане ли въпрос за старите и непреходни традиции, надига се онзи балкански ген, който е спасявал народността през вековете. 

Всички сме чували за онези прословути сборове, които се вихрят от незапомнени времена. Добре известно е, че всяко селище има свой покровител-светец. Неговата дата в календара винаги се отбелязва. С времето сборът се превръща в събитие, което връща в родното място всички членове на фамилията. Сборът е най-голям празник за селището. Ритуално се коли животно, най-често агне. Сборовете започват пролетта и приключват късна есен.

Първи сбор в Северозападна България се отбелязва на Свети четиридесет мъченици в с. Камено поле, Врачанско. Според местните това е така „от както свет светува“ и сбор не може да бъде пропуснат. Събитието е насрочено за тази събота и неделя. Но имайки предвид ситуацията в страната местното население взима нещата в свои ръце. Тази сутрин в социалната мрежа, където има много активна група „Камено поле“ се поде инициатива сборът да не се отлага, просто да се премести във виртуалното пространство.

Цецо Цветков пише:

Уважаеми съселяни, господа и ДАМИ
Всички помним д-р Гешев – беше голям оратор. Та в тая връзка – и аз като Гешковец – да кажа две три думи: В предвид това, че следва да си останем вкъщи – какво ще кажете в събота – да речем от около 12.00 часа до като ни държат крака – да направим един вируален Збор. Нека всеки качи живо видео в групата от своята маса – по случай Збора (така както го разбира) и поздрави хората от наешето Камено поле.
Мисля че ще сме първото село на Балканите с виртуален Збор.

По публикацията работи: Росен Гацин

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама