Министърът на образованието: Няма да има нулева учебна година (ВИДЕО)

62

Няма да има нулева учебна година. Това заяви министърът на образованието – Красимир Вълчев.

„60% от годината е минала. Аз лично не бих посъветвал никой да си прави планове за месец юни. Не заради това, че може продължи учебната година, а заради това, че не се знае докога ще продължи настоящата ситуация.“, допълни Вълчев.

Относно предварителните изпити в университетите министърът посочи, че те няма да се проведат.

„Няма нищо драматично в това да няма предварителни изпити. Те могат да се проведат по-късно, могат и да не се проведат. Знаете, десетилетия наред такива изпити не е имало. Предварителните изпити правят така, че няколко месеца дванадесетокласниците да не ходят на училище. Аз лично смятам, че не трябва да има, но не съм направил такова предложение като промяна в закона за висшето образование.“, каза министърът.

По въпроса за матурите Вълчев обясни, че ако настоящата ситуация продължи до датите, за които са насрочени зрелостните изпити, то материалът в тях ще бъде съкратен.

Според него случилото се през последните три дни е забележително, тъй като системата е мобилизирала много енергия и ентусиазъм, както и човешка дейност.

„Дистанционната форма на обучение може да е по най-простия възможен начин – чрез пращане на задачи по електронна поща или интернет приложение. Над 90% от училищата са създали тази организация. Това беше и нашето очакване. Предизвикателството пред нас е да увеличим този процент, да направим организацията по-ефективна. Някои училища и днес я създават“, допълни министърът.

Данни на ведомството сочат, че около 2000 учители нямат техническа възможност да се включат в онлайн обучението поради липса на устройства. Такива ще им бъдат закупени, като за целта ще бъдат отпуснати между 1 млн. и 2 млн. лева.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама