Казахстан обяви извънредно положение, Азербейджан затваря граници

64

С Указ № 285 от 15 март т.г. на казахстанския държавен глава К. Ж. Токаев е обявено извънредно положение на територията на Република Казахстан, което ще действа в периода от днес, 16 март 2020 г., до 07:00 ч. на 15 април 2020 г. Това съобщиха от външното министерство. В периода на действие на извънредното положение се въвеждат следните мерки и временни ограничения:

1) засилване на мерките по опазване на обществения ред, защита на особено важни държавни и стратегически, с особен режим, чувствителни и специално защитени обекти, както и на обекти, осигуряващи жизнеспобността на населението и функционирането на транспорта;

2) ограничава се функционирането на големите търговски обекти;

3) спира се дейността на търговските и развлекателните центрове, кина, театри, изложби и други обекти, където има струпване на големи групи хора;

4) въвеждане на карантина, провеждане на мащабни санитарни и противоепидемични мерки, включително с участието на структурни звена на Министерството на отбраната на Република Казахстан и органите на вътрешни работи, осъществяващи дейност в областта на санитарно-епидемиологичното състояние на населението;

5) забранява се провеждането на големи спортни и други публични мероприятия, както и на семейни или възпоменателни събития;

6) установяват се ограничения за влизане на територията на Република Казахстан, както и за излизане от нейната територия на всички видове транспортни средства, с изключение на персонала на дипломатическата служба на Република Казахстан и на чуждите държави, както и на членове на делегации на международни организации, пътуващи до Република Казахстан по покана на Министерството на външните работи на Република Казахстан.

Азербейджан преустанови преминаването през границите си – границата с Иран е затворена до края на март, с Грузия е затворенa до 24 март.

Преустановени са полетите от Баку до редица дестинации, включително до Китай, Иран, Турция, Грузия, Париж, Берлин, Нур Султан, Актау, Алмаати.

Предстои спиране на следните полети от авиокомпания АЗАЛ и от други компании:

– От 16 март – Баку-Ташкент (АЗАЛ и Узбек.авиолинии)и Баку-Лвов (АЗАЛ);

– От 17 март – Баку-Дубай, Баку-Казан, Баку-Минвод, Баку-Уфа- на АЗАЛ, Баку-Доха (Катарски авиолинии). От 17 март преустановяват полети и Air Arabia, Etihad, Fly Dubai по линиите Абу Даби-Баку, Дубай-Баку, Шарийа-Баку.

Преустановяват се и линиите Новосибирск-Баку (S7), Екатеринбург-Баку (Уралски авиолинии) и Сургут-Баку (Utair):

– От 18 март – Красноярск-Баку (IrAero)

– От 24 март – Баку-Ню Йорк.

Очаква се преустановяването и на линията Баку-Будапеща (Wizz Air).

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама